Απριλίου 24, 2013

Στο τέλος του δρόμου (2012) (9 στα 10)


Υπόθεση
Όταν επιστρέφει στην πόλη του μετά από περιοδεία ενός χρόνου για να συναντήσει ένα κορίτσι που είχε περάσει μαζί του μια νύχτα, ο Luke διαπιστώνει ότι έγινε πατέρας. Παρατάει τη δουλειά του και προσπαθεί να μαζέψει τα λεφτά για να μπορέσει να πείσει το κορίτσι ότι μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του πατέρα και συζύγου. Καταφεύγει στη "λύση" της ληστείας τραπεζών προκαλώντας την "τύχη" του...

Aξιολόγηση
H νέα ταινία του Derek Cianfrance, σκηνοθέτη του Blue Valentine, είναι ένα δυνατό σχόλιο πάνω στις ανθρώπινες σχέσεις, στη δικαιοσύνη και στο κατά πόσο αμερόληπτη είναι, στο "αμερικανικό όνειρο" που για πολλούς εξελίσσεται σε εφιάλτη, στη σχέση πατέρα-γιου και στις κορυφαίες ευθύνες των γονέων στην εξέλιξη της ζωής των παιδιών τους. Όλα τα παραπάνω σχολιάζονται στις τρεις - αλλά στην ουσία μία - ιστορίες που διηγείται η ταινία, οι οποίες συνθέτουν μια σύγχρονη τραγωδία που φιλοσοφεί πάνω στην αιώνια πάλη του καλού με το κακό και στο πόσο εύκολα μπορείς να περάσεις τη διαχωριστική μεταξύ τους γραμμή! 

O σκηνοθέτης βάζει τους ήρωές του να αντιπαρατεθούν με δύσκολα (ηθικά) διλήμματα και στη συνέχεια τους φέρνει αντιμέτωπους με τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Στην ταινία δεν υπάρχει ούτε κεντρικός πρωταγωνιστής, μέσα από την οπτική του οποίου βλέπουμε τα γεγονότα, ούτε και ενιαία αφηγηση. Αυτή η απουσία διόλου τυχαία είναι. Ο σκηνοθέτης σαφώς επιθυμούσε οι ήρωές του να μοιάζουν με πιόνια μιας αδιόρατης μοίρας και η ζωή τους αιχμάλωτη μιας στιγμής που διασταυρώθηκαν οι δρόμοι τους. Σαν τραγωδία του Σοφοκλή, μόνο που εδώ η κάθαρση δεν έρχεται από τους θεούς!
 

Δραματική ταινία με στοιχεία θρίλερ και μια καθηλωτική ιστορία, που την "κουβαλάς" κι αφού βγεις από την κινηματογραφική αίθουσα, το the place beyond the pines είναι ένας ακόμα θρίαμβος του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου.

Αντί υστερόγραφου: Ryan Gosling superstar!  
Δεν θα μπορούσα να παραλείψω να σχολιάσω ότι την ταινία αποθεώνει ο Ryan Gosling, η ερμηνεία του οποίου την πάει σε άλλη διάσταση! Ο Καναδός ηθοποιός με το γνωστό μπλαζέ βλέμμα του, εδώ υποδύεται έναν αυτοκαταστροφικό νέο "που τρέχει σαν αστραπή και σκάει σα κεραυνός", όπως χαρακτηριστικά λέει ο φίλος του στην ταινία. Ο Gosling αποδίδει άριστα την εσωτερική πάλη μεταξύ του άνδρα που θέλει να αναλάβει τις ευθύνες του και εκείνου που θέλει να τις αποφύγει και να φύγει μακριά με τη μηχανή του.


Προσωπικά έχω πειστεί πλέον ότι ο Gosling είναι ο καλύτερος ηθοποιός της γενιάς του και ευτυχώς συνεχίζει να κάνει πολύ καλές επιλογές παρά το δέλεαρ της επιτυχίας και των χρημάτων που του προσφέρονται αφειδώς!

Δεν υπάρχουν σχόλια: