Ιανουαρίου 20, 2013

Life of Pi (2012) (10 στα 10)


Υπόθεση
Το περιπετειώδες ταξίδι ενός αγοριού επιζήσαντα ναυαγίου πάνω σε μια σχεδία κάπου στον Ειρηνικό Ωκεανό συντροφιά με μια άγρια τίγρη της Βεγγάλης.

Αξιολόγηση
Χρειάζεται πολύ σθένος και μεγάλο ταλέντο προκειμένου να φέρεις εις πέρας τεχνικά την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος του Yann Martel και να ζωντανέψεις το ονειρικό ωκεάνιο σύμπαν που πλάθουν με τη φαντασία τους οι αναγνώστες του βιβλίου. Ο μάγος όμως των εικόνων και των συναισθημάτων Ang Lee τα καταφέρνει διάνα και η Ζωή του Πι συγκαταλέγεται ήδη στις κορυφαίες (εισπρακτικά και καλλιτεχνικά) στιγμές της έως τώρα (ούτως ή άλλως) αξιοζήλευτης καριέρας του! 


Η ταινία είναι πραγματικά χάρμα οφθαλμών, με εικόνες που εντυπωσιάζουν και τους πιο απαιτητικούς θεατές, ενώ η υποδειγματική χρήση της τεχνολογίας 3D μετατρέπει τη θέαση της ταινίας σε εμπειρία! Από το Avatar έχω να δω τόσο ονειρικές εικόνες, μόνο που εκεί οι εικόνες αναφέρονται σε ένα κατασκευασμένο σύμπαν, ενώ εδώ φαντάζουν σχετικά πιο αληθοφανείς!  

Το πιο αξιοθαύμαστο όμως στοιχείο στην ταινία είναι ότι δεν αφήνει το γεγονός ότι εντυπωσιάζει τους θεατές να αποδυναμώσει τη δυνατότητά της να συνομιλήσει μαζί τους επικοινωνώντας τους φιλοσοφικά μηνύματα. Η αρετή της υπομονής, της προσαρμοστικότητας ανάλογα με τις προκλήσεις της ζωής, του μη εφησυχασμού και της επιστράτευσης κρυφού ή φανερού ψυχικού σθένους στις στιγμές που χρειάζεται είναι οι αθέατοι πρωταγωνιστές της ταινίας, ενώ η αναζήτηση του Θεού και η προσωπική συνειδητοποίησή της έννοιάς του πέρα από τα στενά όρια των επιμέρους θρησκειών από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της ταινίας.


Όλα στην ταινία λειτουργούν εξαιρετικά: από την απαιτητική παραγωγή και την εξαιρετική μουσική του Mychael Danna έως τα οπτικά εφέ και την παραμυθένια φωτογραφία (οι σκηνές στο νησί και στον ωκεανό με τις φωσφορίζουσες μέδουσες είναι απερίγραπτης ομορφιάς!). Ο Ang Lee μας χαρίζει μια ταινία λυρική, γεμάτη συμβολισμούς και βαθιά μηνύματα, που είναι βέβαιο ότι θα σαρώσει σε όλα τα κινηματογραφικά βραβεία για τις ταινίες του 2012, ενώ θα αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις επόμενες γενιές για το πως η τεχνολογία 3D μπορεί να αξιοποιηθεί χωρίς τους εύκολους εντυπωσιασμούς της ταινίας δράσης και χωρίς να χάσει καθόλου η ταινία την ψυχή της!

3 σχόλια:

musicbug είπε...

Αριστούργημα απ'όπου και να το πιάσεις!

Χρυση - Chrysi είπε...

τέλεια ταινία. σαν ένα μαγικό παραμύθι

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνώ απολύτως μαζί σου!! Ονειρική, λυρική, εξαιρετική!!! Στους προβληματισμούς που θέτει να προσθέσω και κάτι που μου έκανε εντύπωση: το θέμα της ανεκτικότητας, αλλά και της κατανόησης, απέναντι στο διαφορετικό....
Ρόζα