Νοεμβρίου 20, 2012

Skyfall (2012) (9 στα 10)



Υπόθεση
Μια επιχείρηση απόκτησης ενός σκληρού δίσκου που περιέχει ονόματα και λεπτομέρειες για όλους τους μυστικούς πράκτορες του ΝΑΤΟ αποτυγχάνει και ο James Bond τραυματίζεται σοβαρά και προς στιγμήν σκέφτεται να αποσυρθεί από την υπηρεσία. Αλλά σύντομα αλλάζει γνώμη και επιστρέφει στο καθήκον που τον καλεί!

Αξιολόγηση
Όταν ο Sam Mendes αποφασίζει να σκηνοθετήσει James Bond και εμπιστεύεται το ρόλο του κακού στο Javier Bardem τότε πριν κάποιος δει το τελικό αποτέλεσμα έχει τουλάχιστον υψηλές προσδοκίες! Οι οποίες και δεν διαψεύδονται στο ελάχιστο! Τουναντίον, το Skyfall είναι ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει η κινηματογραφική βιομηχανία τα πεντηκοστά γενέθλια του βρετανού πράκτορα-σταρ και μάλιστα ίσως να έχουμε να κάνουμε και με την καλύτερη ταινία της σειράς!

Στο επίπεδο του action film στο Skyfall δε βλέπουμε κάτι που δεν έχουμε δει αλλού. Κι αλλού έχουμε δει σκηνές καταδίωξης με μηχανές και αυτοκίνητα, κι αλλού σκηνές πάνω σε κινούμενο τρένο, κι αλλού πιστολίδι. Εδώ η κινηματογράφηση είναι πανέμορφη, με εξωτερικά πλάνα και σκηνές καταδίωξης που εντυπωσιάζουν ή κόβουν την ανάσα και σκηνές εσωτερικού χώρου πολύ υψηλής αισθητικής. Αυτά όμως λίγο πολύ τα περιμένεις σε ένα James Bond film! Ουδόλως θέλω να υποτιμήσω τη σκηνοθεσία, τη φωτογραφία και συνολικά την άρτια παραγωγή της ταινίας, αλλά νομίζω ότι άλλοι είναι οι λόγοι που το Skyfall ξεχωρίζει!


O Mendes στέκεται με σεβασμό απέναντι στο μύθο του Bond αλλά τον πάει παραπέρα. O Bond του Mendes είναι πολλά άλλα πέρα από θαραλλέος, ευφυής, γόης, που πίνει μαρτίνι, ανταλλάσσει πιστολιές φορώντας καλοραμμένα κοστούμια και υποκύπτει σε καλοσχηματισμένους γλουτούς. Ο Bond της δεύτερης δεκαετίας του 21ου αιώνα είναι ανθρώπινος, στέκεται να βοηθήσει συνάδερφό του που πεθαίνει πριν τρέξει πίσω από τους κακούς, έχει ιστορία, παρελθόν και προσωπικούς δαίμονες, δείχνει περισσότερο τρωτός και ειλικρινής, με αποτέλεσμα να γίνεται περισσότερο πιστευτός ως χαρακτήρας, καθώς και πιο αποδεκτός κι από το γυναικείο κοινό.


Και απέναντι σε έναν ανανεωμένο James Bond ο Mendes πολύ έξυπνα τοποθετεί έναν ιδιαίτερα τρομαχτικό κακό, το Raoul Silva, που κοντράρει στα ίσα τον πράκτορα 007, τόσο σωματικά, όσο και διανοητικά (αφού έχει παρόμοιο υπόβαθρο και εκπαίδευση με αυτόν). Ο ήρωας που αλησμόνητα ενσαρκώνει ο Javier Bardem είναι ένας κυνικός "έκπτωτος άγγελος", έχει χιούμορ, οι ενέργειές του εντάσσονται σε μια γενικότερη στρατηγική, χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να τρομοκρατήσει, έχει εμμονές (τη "Μ") και εμφορείται από μια ασταμάτητη ορμή για εκδίκηση. Η κορύφωση της ταινίας και η τελική σύγκρουση των δύο ηρώων είναι πραγματικά απολαυστική!

Διασκεδαστικό, εντυπωσιακό, στυλάτο, το Skyfall δίνει νέα πνοή στον αειθαλή χαρακτήρα του James Bond και πείθει άνετα ότι 50 χρόνια μετά το Dr No o πράκτορας 007 εξακολουθεί να μας cineπαίρνει ακόμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: