Απριλίου 01, 2016

Spotlight (2015) (8 1/2 στα 10)


Υπόθεση

Η άφιξη το 2001 ενός νέου αρχισυντάκτη στην Boston Globe δίνει νέα ώθηση στην κατεύθυνση της ερευνητικής δημοσιογραφίας για μια ομάδα δημοσιογράφων της εφημερίδας. Στο επίκεντρο μπαίνει ένα θαμμένο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων. Όσο οι δυσκολίες στην ανάδειξη του θέματος δυναμώνουν, άλλο τόσο δυναμώνει και η διάθεση της ομάδας για την αναζήτηση της αλήθειας.


Αξιολόγηση 
Το Spotlight, που κέρδισε δικαίως το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας για το 2015, είναι (θεματικά) ουσιαστικά δύο ταινίες σε μία: αφενός μια ταινία για την αποκάλυψη του τεράστιου σκανδάλου παιδεραστίας στην καθολική Εκκλησία που συγκλόνισε τις ΗΠΑ πριν μια δεκαετία και ταυτόχρονα μια ταινία για τη σημασία της ανεξάρτητης και ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας για το κοινωνικό σύνολο. Πατώντας σε δύο βάρκες η ταινία του Tom McCarthy καταφέρνει να ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στις δύο αυτές θεματικές.

Οι θεατές ανακαλύπτουν τις φριχτές πτυχές του σκανδάλου παιδεραστίας και σεξουαλικής παρενόχλησης μαζί με τους έκπληκτους δημοσιογράφους-πρωταγωνιστές του δράματος και ταυτίζονται μαζί τους. Η εκκλησία και το σύστημα προσπαθούν να κρατήσουν κρυφό αυτό το σκάνδαλο και ο αγώνας των δημοσιογράφων για το ξεσκέπασμα της αλήθειας κερδίζει τις καρδιές των θεατών. Παράλληλα, οι δυσκολίες και τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στη δουλειά τους αναδεικνύονται δραματουργικά και μας κεντρίζουν το ενδιαφέρον για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια της ιστορίας.

Το καλογραμμένο σενάριο που κτίζει και κλιμακώνει άριστα την ένταση στην ταινία και οι δυνατές ερμηνείες από τους πρωταγωνιστές της συμβάλουν καθοριστικά στην επιτυχία της ταινίας. Η ταινία εντέλει στέκεται με σεβασμό απέναντι στο ίδιο το γεγονός το οποίο σχολιάζει και είναι συγκλονιστικό: στη σεξουαλική παρενόχληση παιδιών και εφήβων από ανθρώπους υπεράνω υποψίας, από κήρυκες του καλού, που είναι σάπιοι ως το κόκκαλο. Απέναντι σε τέτοια περιστατικά η δύναμη της ασυμβίβαστης δημοσιογραφίας που τα φέρνει στο φως είναι όντως η πρέπουσα απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: