Φεβρουαρίου 21, 2013

Τα πλεονεκτήματα του να είσαι στο περιθώριο (2012) (7 στα 10)

Υπόθεση
Ο Charlie, ένας ντροπαλός δεκαπεντάχρονος έφηβος, ξεκινά το Λύκειο χωρίς να έχει κανένα φίλο, μέχρι που τραβά την προσοχή δύο ετεροθαλών αδερφών, μαθητών στην τελευταία τάξη, και μαζί τους ζει δυνατές στιγμές που τον ωριμάζουν, φέρνοντάς τον όμως ταυτόχρονα αντιμέτωπο με θαμμένους στο ασυνείδητό του "δαίμονες"!

Αξιολόγηση
Στο The Perks of Being a Wallflower o υπέροχος κόσμος του να είσαι έφηβος, να σε τρώει η αγωνία του να τραβήξεις την προσοχή των άλλων και να γίνεις αποδεκτός και να σε κατευθύνει η δίψα να δοκιμάσεις πράγματα σχολιάζεται εξαιρετικά από το συγγραφέα του ομώνυμου αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος και σκηνοθέτη Stephen Chbosky.

Με την τρυφερή ιστορία ενηλικίωσης που μας διηγείται ο Chbosky, μας θυμίζει τον πρώτο μας έρωτα και το πόσο άγαρμποι ήμασταν, μας μιλά για τους φίλους που μας "σημάδεψαν", για τα πράγματα που μοιάζουν κεφαλαιώδους σημασίας όταν είμαστε έφηβοι, για όλα εκείνα τα άγχη, που όταν μεγαλώνουμε μας φαίνονται χαζά αναπολώντας τα! 


Με νοσταλγική και ρομαντική διάθεση ο Chbosky μας αφηγείται τη ζωή ενός 15χρονου παιδιού τραυματισμένου από το άγριο πρόσωπο της ζωής στην πιο τρυφερή του ηλικία και την πάλη του να βρει διέξοδο στα προβλήματά του και να τα βρει με τον εαυτό του. Στα θετικά της ταινίας σαφώς συγκαταλέγονται η ικανοποιητική ανάπτυξη χαρακτήρων των βασικών ηρώων, οι ιδιαίτερα επιτυχημένες επιλογές των κεντρικών πρωταγωνιστών (ξεχωρίζουν η Emma Watson και ο πολλά υποσχόμενος Ezra Miller), η ισορροπημένη χρήση δραματικών και χιουμοριστικών στοιχείων και η ταιριαστή με την ατμόσφαιρα της ταινίας ροκ μουσική υπόκρουση.

Η ταινία στη δραματική κορύφωσή της κρύβει μια ενδιαφέρουσα ανατροπή που όμως δεν είμαι σίγουρος αν προσθέτει κάτι ουσιαστικό στο δραματουργικό υπόβαθρο της ταινίας ή αν μπήκε απλά χάριν εντυπωσιασμού των θεατών στο φινάλε. Επίσης κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία που υπάρχουν στο βιβλίο, στην ταινία δεν αναπτύσσονται ιδιαίτερα όπως το συναισθηματικό βάρος που βιώνει ο κεντρικός ήρωας λόγω της αυτοκτονίας του καλύτερου του φίλου. Ίσως στα χέρια ενός πιο έμπειρου σκηνοθέτη η ταινία να είχε ακόμα καλύτερη τύχη, αλλά σε κάθε περίπτωση το τελικό αποτέλεσμα είναι αξιοπρεπές και αξίζει την προσοχή σας! 

2 σχόλια:

vanilla είπε...

αυτός που οδηγάει το αμάξι στην φωτο είναι αυτός που πρωταγωνιστούσε στο 'We need to talk about Kevin';

europanos είπε...

Ακριβώς, ο Ezra Miller, o εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός που στα 16 του παράτησε το σχολείο για να γίνει ηθοποιός και εξελίσσεται σιγά σιγά σε πολύ πολύ καλό ηθοποιό!