Οκτωβρίου 20, 2012

Frankenweenie (2012) (9 στα 10)

Υπόθεση
Όταν ο αγαπημένος σκύλος του πεθαίνει, ένα παιδί αποφασίζει να τον φέρει πίσω στη ζωή...


Αξιολόγηση
Ο Tim Burton, ο βιρτουόζος του φανταστικού σινεμά επιστρέφει με μια από τις καλύτερες ταινίες της καριέρας του! Το Frankenweenie είναι μια απολαυστικότατη κινηματογραφική εμπειρία, αντάξια της ιστορίας του σκηνοθέτη και της αγάπης του για το μακάβριο και το γκόθικ! Με αρκετές πανέξυπνες ιδέες και ευρήματα, κλιμακούμενο σασπέν και ολοζώντανους χαρακτήρες γεμάτους συναισθήματα, ο Αμερικανός σκηνοθέτης θα ενθουσιάσει το κοινό του και θα κερδίσει σίγουρα και νέους - μικρότερης ηλικίας - φίλους! 

Ως προς το τεχνικό μέρος της ταινίας και την κινηματογράφηση, ο Burton χρησιμοποιεί την τεχνική του stop-motion-animation (κάτι που έκανε και στο Χριστουγεννιάτικο εφιάλτη” και στη “Νεκρή Νύφη”). Αυτή η τόσο κοπιαστική τεχνική, που βασίζεται σε φωτογράφηση πολλών χιλιάδων φιγούρων που κινούνται καρέ καρέ και στη συνέχεια οι φωτογραφίες γίνονται κινούμενη εικόνα, θυμίζοντας έτσι τα πρώτα βήματα του κινηματογράφου, εδώ παντρεύεται άριστα με την τεχνολογία 3D με το τελικό αποτέλεσμα να είναι χάρμα οφθαλμών, ένα απαράμιλλης αισθητικής έργο τέχνης!


Οι χαρακτήρες όμως του Burton είναι που κάνουν τη διαφορά, περνάνε εξαιρετικά μηνύματα και πάνω από όλα δίνουν σε ένα αισθητικά εντυπωσιακό οπτικό αποτέλεσμα την ουσία, την ψυχή του! Ο καθηγητής επιστημών που διδάσκει στα παιδιά να θέτουν τις ερωτήσεις και κριτικάρει έξω από τα δόντια το σκοταδισμό των Αμερικανών νεοσυντηρητικών "βλάχων", οι συμμαθητές του πρωταγωνιστή που κάνουν τα πάντα για να τον ανταγωνιστούν με καταστροφικά αποτελέσματα δείχνοντας έτσι ανάγλυφα ότι αν τα κίνητρά σου δεν είναι τα σωστά τότε τα αποτελέσματά σου πιθανότατα δεν θα είναι θετικά, οι υποστηρικτικοί, καλλιεργημένοι γονείς που ακούνε τις ανάγκες του παιδιού τους και δεν φοβούνται να μπαίνουν σε διάλογο μαζί του, ο δήμαρχος της πόλης που το μόνο που τον απασχολεί είναι το φαίνεσθαι, όλοι αυτοί οι ήρωες του Burton και η ανάπτυξή τους από το σκηνοθέτη, δείχνουν πόσο πραγματικά σπουδαίος δημιουργός είναι και πόσο ανεξάντλητη είναι η φαντασία και η αγάπη του για αυτό που κάνει! 

Μην τη χάσετε! Μη φοβηθείτε να πάρετε και τα παιδιά σας μαζί στο σινεμά, δεν είναι άλλωστε τόσο τρομαχτική η ταινία όσο φαίνεται. Αν ήταν μάλιστα και ακόμα πιο αστεία, τότε θα έκανα λόγο για ανυπέρβλητο αριστούργημα!

2 σχόλια:

Creative Mind είπε...

Ανυπομονώ να ρθει Νοέμβριος για να τη δω!! Ο Tim Burton είναι πάντα εξαιρετικός και μ' αρέσει που οι ταινίες του είναι τόσο "αρτιστικές". Το soundtrack είναι πάλι από Danny Elfman? Γιατί συνεργάζονται εκπληκτικά αυτοί οι δύο!!

europanos είπε...

Απορώ γιατί αργεί τόσο πολύ η διανομή της ταινίας στην ελλάδα;!
Την είδα σε 3D - στις Βρυξελλες όπου ζω δεν είχα άλλη επιλογή - αλλά ήταν συμπαθητικό σε 3D.
Η μουσική είναι πάλι Danny Elfman και είναι εξαιρετική, μου διέφυγε από το σχολιασμό μου.
Καλησπέρα